‘Duitse geheime dienst wil grootste oppositiepartij bespioneren’

BERLIJN (ANP) - De Duitse inlichtingendienst BfV (Bundesamt für Verfassungsschutz) heeft volgens Duitse media de grootste oppositiepartij, Alternative für Deutschland (AfD), als mogelijk extreemrechts bestempeld. De BfV had al grote belangstelling voor de rechtse populistische partij, maar ze kan met deze officiële vaststelling overgaan tot het heimelijk in de gaten houden of afluisteren van alle leden, meldt Der Spiegel woensdag.

De AfD is in de verkiezingen van 2017 de derde partij van de Bondsrepubliek geworden en telt naar schatting ruim 34.000 leden en heeft 94 afgevaardigden in de Bondsdag. Het daarmee de grootste oppositiepartij in het land.

De AfD werd in 2013 opgericht als een conservatieve en rechts-liberale partij die vooral kritisch stond tegenover de euro. Door interne strijd en rivaliteit heeft de AfD in 2015 en 2017 een ruk naar rechts gemaakt en tal van leden hebben contacten met extreemrechtse groepen. De partij staat nu vooral voor nationalisme, conservatisme en populisme en keert zich fel tegen immigratie en islamitische invloeden. Fractieleider Alexander Gauland bestrijdt dat de partij rechtsextremistisch is.

Volgens Der Spiegel is het besluit de AfD als "verdacht rechtsextremistisch" te betitelen afgelopen week al genomen. De geheime dienst doet er geen mededelingen over. Het is niet bekend wat of wie de AfD wil bespioneren of afluisteren. Maar in een rechtszaak tegen deze dreigende vervolging heeft een rechter in Keulen eerder de BfV verboden leden van de Bondsdag, van de deelstaatsparlementen of het Europese Parlement te bespioneren en ook alle AfD-kandidaten voor de komende Bondsdagverkiezingen moet de BfV voorlopig met rust laten.