Duitse partijen mikken op presentatie regering begin december

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - De drie Duitse partijen die onderhandelen over een regeringscoalitie willen begin december een regering presenteren. Het is de bedoeling dat de sociaaldemocraat Olaf Scholz in de week van 6 december het stokje overneemt van bondskanselier Angela Merkel.

De Duitsers gingen eind september naar de stembus. "De tijdlijn is ambitieus" zei Volker Wissing, secretaris-generaal van de liberale partij FDP, bij het officiële begin van de coalitiegesprekken met de sociaaldemocratische SPD en de Groenen. "Duitsland moet zo snel mogelijk een stabiele regering hebben", voegde hij eraan toe.

De SPD regeerde de afgelopen jaren met de christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel. Haar CDU en zusterpartij CSU verloren zwaar. De drie beoogde regeringspartijen hebben samen een meerderheid in het parlement. Als de onderhandelingen slagen, levert de SPD met huidig minister van Financiën en vicepremier Scholz voor het eerst in zestien jaar weer een bondskanselier.

De drie partijen hebben de afgelopen tijd al uitgebreid met elkaar gesproken. Volgende week woensdag gaat een hele serie werkgroepen van start.