Duitse sociaaldemocraat Scholz belooft meer geld voor defensie

BERLIJN (ANP/DPA) - Olaf Scholz, de SPD-kandidaat voor het ambt van bondskanselier in Duitsland, wil meer geld vrijmaken voor defensie. In het slotdebat in de aanloop naar de Duitse verkiezingen zei de sociaaldemocraat dat een sterk, soeverein Europa het belangrijkste doel van het Duitse buitenlandse beleid is en dat daarbij ook de samenwerking met de NAVO en de Verenigde Staten telt.

Scholz wees erop dat in de afgelopen regeerperiode, waarin de SPD een coalitie vormde met CDU/CSU, de begroting voor defensie al met 36 procent is gestegen. Janine Wissler van Die Linke sprak zich uit tegen een verdere verhoging van de defensie-uitgaven, maar CSU-partijleider Markus Söder vond ook dat er meer geld moet komen voor de Bundeswehr. Hij zei dat de Duitse militairen alle middelen moeten krijgen die ze nodig hebben, bijvoorbeeld ook bewapende drones.

Ook de wijze waarop een toekomstige Duitse regering moet omgaan met de expansiedrift van China kwam in het debat aan de orde. Fractievoorzitter Alice Weidel van de rechts-populistische AfD pleitte voor een "ontspannen relatie met de Chinezen". Annalena Baerbock van De Groenen sprak zich uit voor een gemeenschappelijk beleid van de Europese landen ten opzichte van China om op die manier sterker te staan.