Duitse verkiezingen kunnen eindigen in fotofinish

BERLIJN (ANP) - Ruim 60 miljoen Duitsers kunnen zondag een nieuw parlement kiezen. De christendemocraten van scheidend bondskanselier Angela Merkel dreigen na zestien jaar aan de macht verslagen te worden door de sociaaldemocratische SPD, waar ze de afgelopen jaren mee in een regering zaten.

De SPD van minister van Financiën Olaf Scholz ging in de dagen voor de verkiezingen nog nipt aan kop in de peilingen. De sociaaldemocraten stonden daar een paar procentpunt voor op de conservatieve CDU/CSU van Merkel, die na vier termijnen niet meer terugkeert als bondskanselier.

CDU/CSU hebben deelstaatpremier Armin Laschet van Noordrijn-Westfalen naar voren geschoven als vervanger van Merkel, maar zijn campagne verliep moeizaam. Klimaatpartij De Groenen van Annalena Baerbock deed het eerder dit jaar nog goed in de peilingen, maar is inmiddels weggezakt naar een derde plaats.

De stembureaus gaan open om 08.00 uur en sluiten om 18.00 uur. Daarna komen Duitse media met exitpolls en moet duidelijk worden welke partijen een plek in het parlement hebben veroverd. Duitsland heeft een kiesdrempel van 5 procent. Partijen die onder die grens blijven kunnen geen aanspraak maken op parlementszetels, tenzij er minstens drie kandidaten rechtstreeks zijn gekozen in hun kiesdistricten.

Duitsers kunnen behalve op koplopers SPD, CDU/CSU en De Groenen ook stemmen op tal van andere partijen. Het gaat onder meer om de rechts-populistische AfD, de liberale FDP en de socialistische Die Linke.