Duitse voetbalclubs vinden beperkingen fans buitenproportioneel

BERLIJN (ANP/DPA) - Bestuurders van voetbalclubs uit de Duitse Bundesliga hebben de coronabeperkingen bekritiseerd en eisen dat meer supporters mogen worden toegelaten in de stadions. Dat er op sommige plaatsen maar 500 tot 750 toeschouwers welkom zijn bij een wedstrijd noemen ze "volkomen buitenproportioneel". "750 fans in een stadion met 50.000 plaatsen heeft niets met bescherming tegen besmetting te maken", zei Eckhard Sauren, de vicevoorzitter van 1. FC Köln tegen de website The Pioneer.

Volgens Sauren zijn de stadions geen besmettingshaarden. "We hebben al vroeg voor 2G-maatregelen gepleit en nu lijden we door deze symboolpolitiek op iedere wedstrijd met 750 toeschouwers 1,7 miljoen euro verlies."

Thomas Hitzlsperger, de bestuursvoorzitter van VfB Stuttgart, uitte ook zijn onbegrip. "Alle gegevens laten zien dat voetbalstadions, met de 2G-maatregelen en met inachtneming van de met de autoriteiten afgesproken procedures, geen besmettingshaarden zijn." Met de 2G-maatregelen zouden alle gevaccineerde of van een besmetting herstelde personen kunnen worden toegelaten. Volgens Hitzlsperger werkt het bedrijfsmodel van het profvoetbal zonder toeschouwers op den duur niet.

De regels voor toeschouwers in Duitsland verschillen regionaal. Waar bij 1. FC Magdeburg in de derde Liga bijvoorbeeld 15.000 fans welkom zijn, mogen bij Mönchengladbach, Düsseldorf of Köln maar 750 toeschouwers in het stadion.