Duitsland gelooft weer in hoofdprijs Champions League

BERLIJN (ANP) - De achtste finales van de Champions League gaan deze week van start en Duitsland is met drie clubs vertegenwoordigd, Bayern München, Borussia Dortmund en RB Leipzig. In de afgelopen jaren waren er geen opvallende successen van de verenigingen uit de Bundesliga op het festijn van de kampioenen. "Voor het eerst in lange tijd heb ik het gevoel dat er nu weer wat mogelijk is", zegt bijvoorbeeld Joachim Löw, de bondscoach van het land.

De laatste Europese finale van een Duitse club vond plaats in 2013 op Wembley. Bayern München won met 2-1 van Dortmund en Arjen Robben maakte het beslissende doelpunt. "Op zich kunnen we nu weer zo ver komen", zegt sportdirecteur Michael Zorc van Dortmund. "Maar voorspellen heeft geen zin. Je moet een beetje geluk hebben, niet in het minst met de loting." Dortmund speelt dinsdag thuis tegen Paris Saint-Germain, dat sterren als Kylian Mbappé en Neymar in de selectie heeft.

Bayern treft Chelsea, eerder min of meer verantwoordelijk voor de uitschakeling van Ajax. Coach Hansi Flick gelooft in de kansen. "Internationaal hoeven we voor niemand bang te zijn. We hebben ons op overtuigende wijze voor de knock-outfase geplaatst. Maar, inderdaad, het moet meezitten. De concurrentie is groot. Dat neemt niet weg dat wij de kwaliteiten hebben om dit keer heel ver te komen."

Eerste doel

Leipzig speelt tegen Tottenham Hotspur, vorig seizoen nog finalist, tegenwoordig spelend met oud-PSV'er Steven Bergwijn. "We kunnen nergens op vooruitlopen", zegt Christian Seifert, de CEO van de overkoepelende Deutsche Fussball Liga. "Wel heb ik het gevoel dat we er beter voor staan dan in de afgelopen jaren. Ons eerste doel moet zijn meerdere Duitse clubs in de kwartfinale bij de Europese toernooien. Vergeet niet dat we met Leverkusen, Frankfurt en Wolfsburg ook nog volop meedoen in de Europa League. De komende weken worden belangrijk."

Löw denkt ook al richting het Europees kampioenschap, de komende zomer. "Voor de ontwikkeling van onze topspelers is elke wedstrijd in de Champions League belangrijk. Succes van de clubs op het hoogste niveau is daarom van groot belang voor het nationale elftal."