Duitsland komt met steunpakket van 400 miljoen voor Oekraïne

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland komt met een nieuw steunpakket voor Oekraïne in de strijd tegen Rusland. Het land maakt nog eens 400 miljoen euro vrij voor wapens en hulp, zei de minister van Defensie Boris Pistorius tegen het Duitse tabloid Bild.

"We leveren extra munitie", zei Pistorius een dag voorafgaand aan een bijeenkomst van bondgenoten van Oekraïne in het Duitse Ramstein. "Munitie is wat Oekraïne het meest nodig heeft in zijn defensieve strijd", maar Duitsland helpt ook met "gepantserde voertuigen en mijnopruimingssystemen." Verder stuurt Duitsland kleding en generatoren. "In totaal zal het pakket 400 miljoen euro waard zijn", aldus Pistorius.

Het pakket omvat geen Taurus-kruisraketten voor de lange afstand, een wapen waar Oekraïne om heeft gevraagd. De beslissing was "niet gemakkelijk", aldus de minister. "Een groot aantal politieke, juridische, militaire en technische aspecten moet worden opgehelderd."

Dinsdag komen vertegenwoordigers van tientallen landen bijeen op een Amerikaanse legerbasis in Ramstein om hun steun aan Oekraïne te coördineren. Pistorius moet de gesprekken zelf aan zich voorbij laten gaan, omdat hij besmet is met corona.