Duitsland versoepelt regels voor gevaccineerde reizigers

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering heeft besloten de quarantaineplicht voor reizigers uit risicogebieden verregaand te versoepelen. Zij hoeven niet meer in zelfisolatie of getest te worden als ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus, al hersteld zijn van een coronabesmetting of een negatieve coronatestuitslag kunnen tonen.

De versoepelingen kunnen het gezinnen makkelijker maken om komende zomer op vakantie te gaan. Ouders moeten volgens Bild gevaccineerd zijn om de quarantaineplicht te ontlopen, maar voor kinderen is dat geen vereiste.

Minister van Volksgezondheid Jens Spahn zei dat het versoepelde beleid geen betrekking heeft op landen die vanwege de aanwezigheid van gevaarlijke virusvarianten op een risicolijst staan, zoals India, Brazilië en Zuid-Afrika. Nederland staat niet op die lijst, maar wordt door de Duitse autoriteiten nog wel gezien als een land met een hoog coronarisico.

Landelijke inreisregels

Het gaat volgens Spahn om de eerste keer dat het kabinet heeft besloten tot landelijke inreisregels, schrijft de Rheinische Post. Deelstaten hielden er voorheen uiteenlopende regels op na. Dat had tot gevolg dat reizigers niet overal met dezelfde quarantaineregels te maken kregen.

Gevaccineerde mensen ontkomen alleen aan de quarantaineplicht als ze zijn ingeënt met een middel dat is goedgekeurd in de EU. Het gaat dan om de coronavaccins van BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca en het Leidse Janssen, dat ook bekendstaat als het vaccin van Johnson & Johnson.

Het is niet de eerste keer dat Duitsland de regels voor gevaccineerde mensen versoepelt. Mensen die zijn volledig ingeënt tegen het coronavirus hebben sinds afgelopen zondag meer vrijheden. Zij hoeven bijvoorbeeld geen negatieve coronatestuitslag te laten zien om naar een kapper of bepaalde winkels te gaan.