Duitsland verwacht meer arrestaties voor plan aanval parlement

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse autoriteiten verwachten in de komende dagen meer arrestaties en invallen in het onderzoek naar de extreemrechtse groep die het parlement wilde bestormen. Een deel van de verdachten werd woensdag opgepakt tijdens een van de grootste Duitse antiterrorisme-acties in jaren.

"Op basis van mijn ervaring, er is meestal een tweede arrestatiegolf", zei George Maier, minister van Binnenlandse Zaken in de deelstaat Thüringen, donderdag tegen de omroep Deutschlandfunk. Ook Holger Münch, hoofd van de federale politie, acht meer arrestaties en invallen op korte termijn waarschijnlijk.

Münch zei woensdagavond tegen de televisiezender ZDF dat de politie nu 54 verdachten in beeld heeft, 25 van hen zijn al opgepakt. Hij vertelde dat het aantal verdachten mogelijk verder oploopt. "We hebben meer mensen geïdentificeerd, maar we weten nog niet zeker wat hun band is met deze groep." Ook vertelde Münch dat er meer dan 150 huiszoekingen zijn geweest en dat daarbij wapens zijn gevonden.

Het plan van de verdachten zou zijn geweest om de Bondsdag met geweld binnen te vallen. Die aanval zou moeten worden gevolgd door de vorming van een nieuwe regering en een nieuw leger. De verdachten maken deel uit van de zogeheten Reichsbürger. De 21.000 aanhangers van deze beweging erkennen de Duitse Bondsrepubliek niet.