Duitsland wil wél ‘zeer snel’ compromis over EU-herstelfonds

DEN HAAG (ANP) - Duitsland wil dat er "zeer snel" een compromis wordt gevonden over het EU-herstelfonds om landen getroffen door de coronacrisis te helpen. Dat zei de Duitse minister Heiko Maas van Buitenlandse Zaken donderdag in Den Haag na overleg met zijn ambtgenoot Stef Blok.

Premier Mark Rutte gaf vorige week nog aan geen haast te hebben met het fonds. "Er is ook tijd en ruimte om dat rustig te bespreken", zei hij toen.

Nederland staat samen met Zweden, Denemarken en Oostenrijk op het standpunt dat het fonds niet uit giften moet bestaan, maar uit leningen. De Europese Commissie en Frankrijk en Duitsland zijn het daar niet mee eens. Zij willen 500 miljard euro onder bepaalde voorwaarden schenken aan de getroffen landen.

Wens

Minister Blok maakte duidelijk vast te houden aan de Nederlandse wens. Het plan voor het herstelfonds van de Europese Commissie moet op een aantal punten "stevig worden aangepast" en "er is dus nog heel wat werk te verzetten", verklaarde Blok op een gezamenlijke persconferentie.

Het was het eerste buitenlandse bezoek van Maas sinds de uitbraak van de coronacrisis. Het tekent de nauwe banden tussen beide landen, aldus de Duitse bewindsman. Duitsland speelt een belangrijke rol in de zoektocht naar een compromis omdat het volgende maand het EU-voorzitterschap op zich neemt.