Duizenden lopen in Amsterdam mee in de Pride Walk

AMSTERDAM (ANP) - Vanuit het Martin Luther Kingpark in Amsterdam zijn duizenden deelnemers vertrokken voor de Pride Walk, een demonstratieve optocht voor gelijke rechten voor de hele regenboogcommunity. Ze lopen via de Rijnstraat, het Frederiksplein, de Reguliersbreestraat, het Rokin en de Dam naar het eindpunt bij het Centraal Station. De deelnemers, volgens een woordvoerder zijn het zeker 5000 mensen, zijn kleurrijk gekleed. In het park hielden ze zich volgens hem goed aan de 1,5 meter afstand in verband met corona.

Aan de start ging een programma vooraf met muzikale optredens en sprekers, onder wie Boris Dittrich, oud-D66-Kamerlid en ambassadeur van deze Pride Amsterdam.

Op de route tussen de Munt en de Dam, langs het Rokin, staan de vlaggen van alle 71 landen waar homoseksualiteit nog strafbaar is, voorzien van een rouwwimpel en een bordje waarop de bijbehorende straf te zien is. Het gaat om het project Zero Flags. Dat ijvert ervoor om het aantal vlaggen terug te brengen naar nul. Spreker Maurice van Zero Flags noemde onder meer Marokko, de Dominicaanse Republiek en Tunesië. "Deze landen zijn voor sommigen een vakantiebestemming, maar voor miljoenen mensen hun thuis. Een thuis waar ze zich niet thuis kunnen voelen, niet veilig zijn, niet zichzelf kunnen zijn."

Pride Amsterdam

Bij het eindpunt van de Pride Walk bij het Centraal Station zijn geen festiviteiten. De organisatie vraagt de deelnemers na afloop rustig naar huis of horeca te gaan.

De Pride Walk is een van de weinige grotere evenementen tijdens deze editie van Pride Amsterdam, waarvan het programma dit jaar opnieuw sober is vanwege corona. Zo zijn er geen plein- en straatfeesten en ook is er geen botenparade, doorgaans het meest populaire en drukbezochte onderdeel van de grote lhbti-week.