Dumfries in acht jaar van Oranjefan op Museumplein naar WK-ganger

ZEIST (ANP) - Denzel Dumfries voetbalde nog bij de amateurs van Barendrecht toen het Nederlands elftal acht jaar geleden voor het laatst meedeed aan het WK voetbal. Als 18-jarige fan zag hij Oranje op het Museumplein in Amsterdam met 5-1 winnen van Spanje. Dit keer maakt Dumfries zelf deel uit van de selectie en is hij een van de belangrijke krachten in het elftal van bondscoach Louis van Gaal.

"Ik verheug me er heel erg op", zei Dumfries maandag voor de eerste training in Zeist. "Het WK is het hoogste podium. Geweldig dat ik daarnaartoe mag."

Dumfries vreesde een dag eerder heel even dat hij het WK kon vergeten en weer van een afstand moest volgen. De rechtervleugelverdediger, die na het WK van 2014 van Barendrecht naar Sparta ging en daar debuteerde in het betaalde voetbal, raakte in de tweede helft van de uitwedstrijd van Internazionale tegen Atalanta geblesseerd aan zijn rechterknie. "De knie werd gelijk stijf en ik kon niet meer rennen. Ik moest me dus wel direct laten vervangen."

MRI-scan

De schade bleek mee te vallen en Dumfries meldde zich maandag gewoon in Zeist, waar hij ook meedeed aan het eerste deel van de training, die onder leiding stond van conditietrainer René Wormhoudt. Dumfries liet daarna nog wel een MRI-scan maken. "Maar dat is meer voor de zekerheid. Ik ken mijn lichaam goed en voel altijd wel of het mis is of niet. Ook herstel ik altijd wel snel."

Dumfries was tot maandag nog niet echt met het WK bezig. "We presteren dit seizoen met Inter vrij wisselvallig, ik ook. Als je dan op de laatste speeldag om 12.30 uur bij Atalanta moet voetballen, kun je echt aan de bak hoor."

Goede spelers

Bij vertrek uit Milaan kreeg Dumfries succeswensen van zijn ploeggenoten. Daaronder zitten ook spelers uit Italië, die zich niet voor het WK wisten te plaatsen. Anderhalf jaar geleden schreven de Italianen het EK nog op hun naam. Op dat voor Oranje teleurstellend verlopen toernooi, scoorde Dumfries twee keer.

"Het is apart dat Italië er niet bij is, ja", aldus Dumfries. "Zeven spelers van Inter gaan maar naar het WK." De oud-PSV'er kan op het WK in de kwartfinale met de Argentijnen Joaquín Correa en Lautaro Martínez twee ploeggenoten tegenkomen. "Daar hebben we al over gesproken. Dat zou mooi zijn. Ook al is het even geleden dat Oranje het op een eindtoernooi goed heeft gedaan, iedereen kent Nederland wel als een land met goede spelers."