Duncan Laurence heeft jurypunten al binnen

TEL AVIV - Duncan Laurence heeft woensdagavond tijdens de generale repetitie van de tweede halve finale al voor de vakjury's opgetreden. Daarmee is zijn lot op het Eurovisiesongfestival al voor de helft bepaald.

Duncans optreden was helemaal vlekkeloos. Alles werkte, van de befaamde lichtbal tot aan de visuals en de lichtvorming. Ook vocaal was er niets aan te merken op het optreden van Duncan. Het Nederlands team kan daarmee vast een voorschot op een finaleticket nemen. Ook de journalisten in het perscentrum waren onder de indruk. Na Duncans laatste noten klonk een luid applaus.

Op basis van de tweede dress rehearsal verdelen de vakjury's in de deelnemende landen alvast hun punten. De televisiekijkers geven hun punten donderdag pas na de live-uitzending. Beide scores tellen voor vijftig procent mee. Het was voor het eerst dat de artiesten uit de tweede voorronde hun optreden deden voor een volle zaal. Tijdens de eerdere repetities was er geen publiek aanwezig.

Finale

Van de achttien deelnemende acts uit de tweede halve finale gaan de tien met de meeste punten door naar de finale. Dinsdag plaatsten zich de eerste tien landen al na een halve finale met zeventien artiesten. Cyprus, Slovenië, Tsjechië, Wit-Rusland, Servië, Australië, IJsland, Estland, Griekenland en San Marino wisten zich te kwalificeren.

Ook de Nederlandse vakjury komt woensdagavond in actie. Namens Nederland beoordelen Elise van der Horst, beter bekend als zangeres EliZe, NPO Radio 2-dj Ruud de Wild, NPO Radio 5-dj Henkjan Smits, zangeres Sabrina Starke en muziekproducer Holger Schwedt de acts.