Economische groei eurozone valt iets hoger uit in eerste kwartaal

LUXEMBURG (ANP) - De economie van de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar iets sterker gegroeid dan eerder gedacht. De eurozone groeide afgelopen kwartaal met 0,3 procent in vergelijking met de voorgaande periode, zo meldde het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van een nieuwe schatting. Eerder werd voor het eerste kwartaal een groei met 0,2 procent gemeld.

In het vierde kwartaal van 2021 kwam de groei ook uit op 0,3 procent. Op jaarbasis groeide de economie van de eurozone met 5,1 procent, tegen 4,7 procent in het vierde kwartaal. Ondanks de impact van de oorlog in Oekraïne, waardoor met name de energieprijzen sterk zijn gestegen, lijkt de economie nog altijd te profiteren van het herstel uit de coronacrisis.

Voor de gehele Europese Unie bedroeg de groei in het eerste kwartaal 0,4 procent, tegen 0,5 procent in het vierde kwartaal. Op jaarbasis groeide de economie van de EU met 5,2 procent, tegen 4,9 procent in het vierde kwartaal.

Binnen de EU liet Roemenië de sterkste groei te zien (plus 5,2 procent), gevolgd door Portugal (plus 2,6 procent) en Oostenrijk (plus 2,5 procent). Duitsland, de grootste economie van Europa, groeide met 0,2 procent. In Italië was sprake van een krimp met 0,2 procent en in Zweden met 0,4 procent. In Frankrijk en Nederland was er stagnatie.