ECV rekent erop dat stadions minstens twee derde vol mogen

ZEIST (ANP) - De Eredivisie CV (ECV) en de achttien clubs rekenen erop dat de stadions in de hoogste klasse van het profvoetbal weer voor minimaal twee derde mogen worden gevuld. Dat laat directeur Jan de Jong van de ECV weten in een korte reactie aan het ANP.

Het kabinet wil naast de horeca en cultuur ook een deel van de evenementen heropenen, zo lekte maandagmiddag uit rond het Catshuisoverleg. Voor evenementen buiten, zoals duels in het betaald voetbal, zouden stadions maximaal een derde van hun capaciteit weer mogen benutten.

Deze versoepelingen staan nog niet vast. Het kabinet neemt dinsdag een besluit. Daarna volgt er 's avonds ook weer een persconferentie. De Jong zegt dus samen met de achttien clubs uit de Eredivisie te verwachten dat de versoepelingen voor het betaald voetbal gunstiger uitvallen en rekent erop dat de stadions niet ruim 33 procent, maar minimaal 66 procent van hun capaciteit mogen gebruiken.

Interlands

De Eredivisie ligt komend weekeinde stil, vanwege interlands in onder meer Zuid-Amerika. Over een kleine twee weken wordt de competitie hervat met onder meer een topduel tussen PSV en Vitesse. In de Keuken Kampioen Divisie wordt komend weekeinde wel gevoetbald.

Directeur De Jong van de ECV sprak vorige week al de hoop uit dat het kabinet dinsdag perspectief geeft aan de clubs uit het betaalde voetbal. Na weer twee maanden voetballen in lege stadions snakken de profteams volgens hem naar de terugkeer van hun supporters.

De Jong benadrukte dat er erkenning moet komen voor het betaalde voetbal, een sector waar jaarlijks meer dan 2,1 miljard euro in omgaat. "Voor 8 miljoen Nederlanders zijn wij ook 'cultuur', we zijn hun belangrijkste en grootste hobby. Het is niet meer uit te leggen waarom onze stadions dicht moeten blijven."

De Jong zag in omringende landen de stadions wel steeds vol zitten. "Met de Fieldlabs hebben we vorig jaar aangetoond dat wij op een veilige manier toeschouwers kunnen ontvangen, dat is wetenschappelijk bewezen. Geef ons dus perspectief. Het sluiten van de stadions heeft vorig jaar geleid tot een extra verlies van 100 miljoen euro, de loyaliteit van supporters wordt maximaal op de proef gesteld. Voor iedere stad is een bvo een ongelooflijk belangrijk uithangbord. Het voetbal kan z'n eigen broek ophouden, maar dan moeten we wel publiek kunnen ontvangen."