Edwin Rutten: goed als Efteling weer klassieke muziek kiest

Het zou goed zijn als De Efteling in de nieuwe attractie die verrijst op de plek van het Spookslot weer voor klassieke muziek zou kiezen als onderdeel ervan. Dat stelt Edwin Rutten die al zijn hele leven van klassieke muziek houdt en op allerlei manieren probeert jongeren liefde voor deze stijl bij te brengen. Zo organiseert hij met regelmaat kinderconcerten.

De Efteling kondigde maandag aan het Spookslot na ruim veertig jaar te gaan slopen. In de attractie speelt de Dance Macabre van de Franse componist Saint-Saëns een cruciale rol. Veel fans refereren hier maandag op sociale media ook aan.

"Het is niet zo dat kinderen die de muziek horen meteen denken: ik ga nu kaartjes kopen voor een groot Nederlands symfonieorkest", stelt Rutten desgevraagd. "Maar dit soort attracties vormt wel een passieve belevenis die zich later kan ontwikkelen. Het is een interessante vraag of de Efteling daar in de jaren zeventig heel bewust voor gekozen heeft."

Ome Willem

Rutten is zelf al van jongs af aan groot fan van diverse muziekgenres omdat hij die liefde van huis uit mee kreeg. "Kinderen zijn een tabula rasa, je kan ze alles meegeven. In mijn geval was dat jazzmuziek en Sacre du Printemps, omdat mijn ouders dat heel mooi vonden. Ik ben ze daar altijd heel dankbaar voor geweest."

Een hele generatie kinderen groeide op met het programma De Film van Ome Willem waar Rutten de hoofdrol in speelde. "Ik speelde altijd drums in de show. Je wilt niet weten hoeveel volwassen drummers ik in mijn leven heb gesproken die zeiden: door Ome Willem heb ik voor het conservatorium gekozen. Ik vraag dan altijd: ben je boos op me of niet?"