Eelco Smits krijgt prestigieuze toneelprijs

AMSTERDAM (ANP) - Acteur Eelco Smits heeft zaterdagavond de prestigieuze toneel-onderscheiding de Paul Steenbergen-penning gekregen uit handen van acteur Jacob Derwig. Hij overhandigde de prijs op het podium van het Internationaal Theater Amsterdam.

Derwig was sinds 2008 in het bezit van de penning. Hij geeft de hoge toneelonderscheiding nu door aan Smits. ,,Hij geeft zijn personages op geheel eigen wijze vorm. Intelligent, integer, met een zekere melancholische ernst, maar ook vaak ontzettend geestig”, zei Derwig. Derwig noemde Smits verder een bijzondere acteur, die hem de afgelopen jaren heeft ontroerd, ontwapend en overrompeld. ,,Na prachtige rollen in onder andere Angels in America, Kings of war, Spoken, Glazen Speelgoed en onlangs in Vergeef ons, is het tijd voor een onderscheiding van de hoogste soort”, zei de acteur over zijn collega.

De Paul Steenbergen-penning is een hoge onderscheiding die grote acteurs op een zelfgekozen moment aan elkaar doorgeven. Hij werd in 1982 ingesteld door de gemeente Den Haag als eerbetoon voor acteur Paul Steenbergen. Steenbergen gaf de penning in 1986 door aan Guido de Moor, die hem in 1989 aan Willem Nijholt gaf. Pierre Bokma ontving de penning in 2002 en gaf hem in 2008 door aan Jacob Derwig.

0 Reacties Doe mee met de discussie →


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *