Een van de lavastromen La Palma tot stilstand gekomen

LA PALMA (ANP) - Een van de twee lavastromen die is ontstaan door de vulkaanuitbarsting op het Canarische Eiland La Palma is stilgevallen. De tweede lavastroom beweegt langzaam en zal zeker niet donderdag of vrijdag de zee bereiken, aldus de autoriteiten tegen de Spaanse krant El Periódico.

De tweede lavastroom is aan de voorkant 500 meter breed. Experts waarschuwen dat als de lava de zee bereikt dat kan leiden tot explosies en het vrijkomen van giftige dampen.

Dat een van de lavastromen is stilgevallen en de ander minder snel richting zee stroomt dan was gevreesd, betekent volgens het Spaanse geografisch instituut niet dat de uitbarsting minder intens is geworden. De vulkaan blijft actief, met een wolk van as en gas die tot 4500 meter hoog is, aldus het instituut.

De vulkaan Cumbre Vieja barstte zondag uit. Op het Canarische eiland waren tijdens de eruptie ook Nederlandse toeristen. Er moesten tientallen van die vakantiegangers worden geëvacueerd omdat toegangswegen naar hun hotel geblokkeerd dreigden te raken door de vulkaanuitbarsting.