Eerste actievoerders en trekkers bij politiebureau Leeuwarden

LEEUWARDEN (ANP) - De eerste actievoerders en trekkers hebben zich verzameld bij het politiebureau in Leeuwarden, waar een 16-jarige actievoerder zou vastzitten die dinsdagavond werd aangehouden bij een boerenprotest in Heerenveen. Een kleine twintig trekkers staan daar in een rij opgesteld, bestuurders en sympathisanten staan ernaast. Politiebusjes en agenten blokkeren de straat naar de ingang van het bureau.

Mark van den Oever van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) had via een videoboodschap op YouTube opgeroepen te demonstreren bij het politiebureau. Volgens de voorman zit de minderjarige onterecht vast. "Hij moet vrij, daarom staan we hier", klinkt het onder de aanwezigen in Leeuwarden. "Dat hij wordt verdacht van poging tot doodslag is belachelijk. Hij wordt gezien als de grootste crimineel van Nederland, als een Taghi, dat is belachelijk."

De minderjarige in kwestie zou zijn aangehouden na een politieactie waarbij gericht geschoten werd en ook waarschuwingsschoten zijn gelost. Een trekker werd daarbij door een kogel geraakt bij een oprit naar de A32. Op sociale media gaan beelden rond van het incident, waarop onder meer een kogelgat in een tractor wordt getoond. Op een filmpje is te zien dat agenten ogenschijnlijk met getrokken wapens op de weg staan als een tractor met aanhanger langs een blokkade van de politie rijdt. Dan zijn er op het filmpje schoten te horen. Er is daarop niet te zien dat er op agenten wordt ingereden.

Oproep

De oproep tot protest van FDF volgt na een tijd van relatieve stilte op onder meer sociale media. De actiegroep zei niet betrokken te zijn geweest bij de organisatie of coördinatie van de boerenprotesten de afgelopen tijd.

Een woordvoerder van de politie Noord-Nederland laat weten dat de politie van de oproep van FDF op de hoogte is. "In dit soort situaties bereiden we ons altijd voor. We zullen zien hoe de situatie zich zal ontwikkelen."

De politie kon niet zeggen of de aangehouden verdachte nog steeds vastzit of dat er naar aanleiding van het protest in Heerenveen inmiddels nog andere verdachten zijn aangehouden.