Eerste deelname 4×400 op EK indoor levert Bol tweede goud op

TORUN (ANP) - Femke Bol mocht op de EK indooratletiek in het Poolse Torun twee keer naar het Wilhelmus luisteren. Het 21-jarige supertalent veroverde zaterdag met overmacht het goud op de 400 meter individueel en leidde zondag de estafetteploeg op de 4x400 meter soeverein naar haar tweede gouden medaille. "Supergaaf", was haar eerste reactie.

Bol was de slotloopster van het Nederlandse kwartet, dat voor het eerst op een EK indoor meedeed aan de 4x400. Ze profiteerde van het voorwerk van Lieke Klaver, Marit Dopheide en Lisanne de Witte. Die drie zorgden ervoor dat Bol het vanuit een ideale positie kon afmaken. De schuivers over het tartan van Dopheide en De Witte bij het wisselen van het stokje hadden geen gevolgen. "Ik bleef even 'plakken' achter de Britse loopster, maar toen ik haar voorbij ging en voorop lag, wist ik dat het goed zat. Individueel goud is mooi, maar deze gouden met het team is zeker zo bijzonder."

Klaver memoreerde dat het viertal een primeur beleefde. "Deze 4x400 indoor was helemaal nieuw voor ons. Een week geleden hebben we een meeting van 2 uur gehad en vooral gekeken naar hoe buitenlandse teams het deden, want we hadden er zelf helemaal geen ervaringsgegevens van", aldus de nummer vijf van de 400 meter individueel. "Als ik deze race in die finale had gelopen, had ik misschien wel twee medailles", stelde Klaver. "Ik ben heel blij met hoe het ging, voel me gezegend met dit team. Groot-Brittannië wint bijna altijd medailles op de estafette en nu winnen wij. We moeten niet naast onze schoenen gaan lopen, maar het motiveert wel."

Lisanne de Witte voorspelde een mooie toekomst voor het team, dat al geplaatst is voor de 4x400 meter op de Olympische Spelen in Tokio. "We liepen hier indoor al harder dan op de WK outdoor in Doha in 2019. Outdoor kunnen we echt veel sneller, er kan iets heel moois van komen in Tokio."