Eerste druk dagboek van Anne Frank geveild voor 10.000 euro

Een zeldzame eerste druk van het oorlogsdagboek Het Achterhuis van Anne Frank is dinsdagmiddag afgehamerd op 10.000 euro. De eerste editie van het boek werd verkocht bij veilinghuis Burgersdijk & Niermans in Leiden, dat zeker 6000 euro had verwacht.

De geveilde eerste druk van het dagboek is een bijzonder exemplaar, omdat het nog de originele stofomslag heeft. In de bovenste binnenhoek van de omslag mist een hoekje en de buitenste randen zijn lichtjes versleten. Toch is het boek volgens het veilinghuis in zeer goede staat, gezien de kwetsbaarheid van het werk. Van de meeste andere eerste edities zijn de stofomslagen kwijtgeraakt of erg beschadigd geraakt. Eerdere exemplaren van de eerste druk brachten meer dan 8000 euro op.

In 1947 zijn in Nederland 3036 exemplaren van Het Achterhuis gedrukt. Een deel van de oplage schonk Anne's vader Otto Frank aan vrienden en kennissen, maar ook aan leden van het Koninklijk Huis.

Het dagboek van Anne Frank is het verhaal van een Joods meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zit. Het is een van de meest gelezen boeken ter wereld, met 25 miljoen verkochte exemplaren.