Eerste lesbische ‘meemoeders’ erkennen kind

AMSTERDAM (ANP) - De allereerste lesbische stellen hebben dinsdagochtend op het stadhuis in Amsterdam een akte ondertekend voor de erkenning van hun kind. Vanaf nu hoeven zogeheten duomoeders of meemoeders niet langer een langdurige, kostbare en ingewikkelde adoptieprocedure te doorlopen om juridisch ouder te worden. Een feestelijk moment, dat twee koppels in het bijzijn van burgemeester Eberhard van der Laan en staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) vierden.

De wet op lesbisch ouderschap geldt vanaf 1 april, volgens Van der Laan een dag waarop meer revolutionaire wetten in werking traden. Zo is het op de kop af 13 jaar geleden dat het eerste homohuwelijk plaatsvond in de hoofdstad. ,,En nu kan voor het eerst een ongehuwde duomoeder haar kind erkennen zonder dat er een rechter aan te pas komt.'' Ook Teeven sprak van een ,,bijzonder feestelijk moment''. De komende jaren gaat hij kijken naar een wet voor draagmoeder- en meerouderschap.

Een van de stellen had vooraf aan de kinderen verteld dat ze taart gingen eten bij de burgemeester en een handtekening gingen zetten zodat ze allebei officieel hun moeders zijn. Daarop zeiden de kinderen: ,,Maar dat zijn jullie toch allang?''. ,,Jullie hebben volkomen gelijk'', zei Van der Laan. ,,Maar door de nieuwe wet kan niemand daar meer omheen.''

Emotioneel

Nelleke Bos, een van de moeders die dinsdag een handtekening zette zodat haar vriendin officieel ook ouder is van hun 5 weken oude zoon Ravi, liet na afloop weten dat het haar toch meer deed dan ze had gedacht. ,,We waren het al voor de liefde, maar zijn nu ook voor de wet een gezin.''

De Eerste Kamer stemde in november in met het wetsvoorstel, dat door politieke weerstand lang was blijven liggen. Met de wet wordt de positie van kinderen van twee lesbische moeders zo veel mogelijk gelijk aan die van kinderen geboren in heteroseksuele relaties.

Na de stellen in Amsterdam volgen dinsdag nog meer dan 20 andere lesbische paren in het hele land. Aan het eind van de middag volgt nog een feestje bij COC Nederland in de hoofdstad.

0 Reacties Doe mee met de discussie →


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *