Eerste uitvoering Requiem van Theresienstadt op tv

De NOS zendt op zondagavond 12 december een registratie uit van de eerste uitvoering in Nederland van het concert-drama Requiem van Theresienstadt. De uitvoering onder leiding van de Amerikaanse dirigent Murry Sidlin bestaat uit het Requiem van Verdi, afgewisseld met historische filmbeelden van nazi-concentratiekamp Theresienstadt, fragmenten van interviews met overlevenden van het kamp en monologen.

Sidlin zette het evenement zelf in elkaar nadat hij het verhaal had gehoord over de Joodse gevangenen die in 1943 en ’44 in kamp Theresienstadt zestien keer het Requiem van Giuseppe Verdi uitvoerden. Dat paste aan de ene kant bij het door de nazi 's nagestreefde modelkamp dat het oord moest voorstellen, maar werd door de gevangenen zelf ook gezien als een daad van verzet. Zo omvat het de tekst Libera Me (Verlos Me) en wordt in het deel Dies Irae gezongen dat God de boosaardigen zal straffen.

Het Requiem van Theresienstadt wordt uitgevoerd door het Nederlands Jeugdorkest en het Nederlands Concertkoor. De solisten zijn sopraan Mariangela Sicilia, mezzosopraan Caitlin Hulcup, tenor Leonardo Capalbo en bas Roberto Lorenzi. Tine Joustra en Hans Dagelet vertolken de stemmen van de getuigen.

De registratie is te zien vanaf 22.08 via NPO 2