Eerste zege PEC Zwolle, Heracles kind van de rekening

ZWOLLE (ANP) - PEC Zwolle heeft in de tiende speelronde van de Eredivisie eindelijk de eerste zege van het seizoen binnen, een gelukkige. Het thuisduel tegen Heracles Almelo, dat zichzelf zaterdagavond ernstig tekort deed, eindigde door een rake strafschop van Bram van Polen in 1-0. Dat feit bracht het puntentotaal van de Zwollenaren op vier.

Zij hadden al blij moeten zijn met 0-0. Een treffer van Kaj Sierhuis, die na ruim een uur de bal van dichtbij binnen tikte, werd door de VAR geannuleerd wegens buitenspel van de aangever. Niet veel later miste Rai 'Panenka' Vloet een penalty. Zijn stift van 11 meter ging ruim over het doel van Kostas Lamprou. De Griek onderscheidde zich ook nog enkele keren met goede reddingen, onder na een vrije trap van Sierhuis en een inzet van Delano Burgzorg.

Voor rust gebeurde er niet veel. Of het moest de rentree zijn van Navajo Bakboord na twee jaar blessure leed door een gescheurde kruisband. In het tweede team had hij al wel weer aantal wedstrijden gespeeld en voldoende gepresteerd volgens trainer Frank Wormuth om de rechtsback een basisplaats te gunnen.

Redan

PEC werd zeer sporadisch gevaarlijk, met name door huurling Daishawn Redan. De international van Jong Oranje kon de Almelose keeper Janis Blaswich echter niet voor onoverkomelijke problemen stellen. Ook op een poging van Dean Huiberts van afstand had hij een antwoord.

In de tweede helft kwam de hekkensluiter amper nog in het verhaal voor, behoudens een voorzichtig slotoffensief. Heracles had het aan zichzelf te wijten dat het daar nog van kwam. Drie minuten voor het verstrijken van de reguliere tijd ging Huiberts onderuit. De VAR haalde scheidsrechter Marc Nagtegaal naar het beeldscherm aan de zijlijn om hem te laten zien dat Mats Knoester Huiberts op de voet was gaan staan. De bal ging alsnog op de stip en Van Polen faalde niet.