Eis 20 en 25 jaar voor dodelijke schietpartij Katendrecht

ROTTERDAM (ANP) - Tegen twee mannen die achter de dodelijke schietpartij op Dairon 'Dayo’ Alberto (32) in Rotterdam zouden zitten, zijn celstraffen van 25 en 20 jaar geëist.

Dayo werd op 23 oktober 2018 met tientallen kogels doodgeschoten op de Rechthuislaan in de wijk Katendrecht. De verdachten zijn de 26-jarige Rotterdammer Stephen R. die zou hebben geschoten en Morguïenne H. (23) die de scooter bestuurde waarop de schutter zat. Beiden zijn herkend op camerabeelden. H. werd begin maart op Curaçao aangehouden.

De schietpartij was mogelijk een vergelding voor een liquidatie, een jaar eerder. Ook houdt justitie rekening met de mogelijkheid van een 'vergismoord': iemand anders zou het doelwit zijn geweest, omdat de schutter ook op wegvluchtende mannen schoot.

Vergismoord

"Verdachten hebben het risico dat ook omstanders door kogels geraakt zouden worden op de koop toegenomen. Tientallen schoten zijn gelost, waarvan een deel het slachtoffer niet heeft geraakt. Het is een wonder dat er niet meer gewonden zijn gevallen", aldus de officier van justitie vrijdag. Dat er ook nog sprake lijkt te zijn geweest van een vergismoord maakt het volgens de officier "allemaal nog schrijnender".

H. heeft bekend dat de schutter bij hem achterop de scooter vluchtte. Hij zou alleen niet van diens plannen hebben geweten. H. vertelde ook niet of het om R. (25) ging en die ontkent dat hij de schutter is.

De rechtbank in Rotterdam doet op 17 juli uitspraak.