Eisen coronatestbedrijven in kort geding tegen Staat afgewezen

AMSTERDAM (ANP) - De eisen van een groep coronatestbedrijven die een kort geding hadden aangespannen tegen de Stichting Open Nederland en de Nederlandse staat, zijn door de rechter afgewezen. Dat meldt de rechtbank Amsterdam. De bedrijven wilden de huidige aanbesteding voor sneltesten voor testevenementen van de baan hebben.

Voor die aanbesteding zou één testbedrijf, Lead Healthcare, al een onoverbrugbare voorsprong hebben genomen. De Stichting Open Nederland gaf dit bedrijf namelijk eerder zonder aanbesteding opdracht voor de opstartfase met toegangstesten voor evenementen. Daardoor heeft het bedrijf al veel ervaring opgedaan en testcapaciteit opgebouwd. De deadline voor aanmeldingen verloopt vrijdagmiddag om 12.00 uur en gaat om contracten voor het afnemen van toegangstests vanaf 1 mei.

Het kort geding werd donderdag behandeld. In verband met het spoedeisend karakter van de kwestie heeft de rechtbank nu een zogeheten kopstaartvonnis gewezen. Dat betekent dat alleen bekend is gemaakt welke beslissing de rechter heeft genomen. De precieze motivering hiervan volgt later.