EK-regisseur verwerpt kritiek over beeldkeuze rond Eriksen

De Franse regisseur Jean-Jacques Amsellem, die zaterdag verantwoordelijk was voor de EK-wedstrijd tussen Denemarken en Finland, vindt niet dat hij foute keuzes heeft gemaakt met de beeldkeuze rond het instorten van voetballer Christian Eriksen. "Hiervoor bestaat geen handleiding", reageert hij tegenover L'Équipe.

"We toonden inderdaad nog eens het moment waarop Eriksen neerviel in slow motion, maar ik heb mijn teams meteen de opdracht gegeven hem niet meer te filmen of de reanimatie van dichtbij in beeld te brengen", zegt Amsellem. "Met meer dan dertig camera's in het stadion hadden we dat perfect kunnen doen."

De Fransman, die in contact stond met de UEFA, koos daarna bewust voor beelden van de emotie rond het veld. "We lieten daarna de tranen bij de Denen zien en we zagen ook emotie bij de Finnen en de fans. Volgens mij hebben we niets controversieels gedaan. We zagen ook de eenheid van de mensen in een moment van grote paniek. En ook dat moest in beeld worden gebracht, vonden we."

Amsellem zou het geen voyeurisme willen noemen. "Als iemand me de opdracht had gegeven om enkel een beeld van het stadion te gebruiken, dan had ik dat wel gedaan. Maar het belangrijkste is dat Eriksen oké is."

De reanimatie was overigens wel korte tijd in beeld. In sommige landen, zoals in Groot-Brittannië, werd de uitzending gestaakt. In Nederland ging de NOS wel door.