El Yaakoubi: geen aanvoerder Excelsior meer door miscommunicatie

ROTTERDAM (ANP) - Redouan El Yaakoubi wijt het kwijtraken van de aanvoerdersband bij Excelsior aan slechte communicatie van de club tijdens de afhandeling van de OneLove-actie. De voetballer van de Rotterdamse club ging tijdens een interview op het Youtube-kanaal van Salaheddine dieper in op zijn redenen om niet mee te willen doen aan de actie.

El Yaakoubi zorgde voor ophef door voorafgaand aan de met 4-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen SC Cambuur, op zondag 19 maart, niet te poseren met zijn teamgenoten bij een OneLove-banner. Zijn handelen leidde tot veel discussie. "Het niet plaatsnemen achter de grote OneLove-banner tijdens de teamfoto heeft hierbij, zowel intern als extern, voor veel ruis en onbegrip gezorgd en daardoor zijn we voor zowel de club als de speler in een positie terechtgekomen die voor allebei niet wenselijk is", meldde Excelsior in een verklaring, waarin de club bekendmaakte dat gezamenlijk is besloten dat de voetballer niet langer de aanvoerder is.

De voetballer zegt in het interview dat hij zich voor het blok gezet voelde bij de actie met de banner. "Ik hoorde één minuut voordat we aan de warming-up begonnen dat we met de banner op de foto moesten. Ik zei tegen de manager dat ik het hypocriet zou vinden om achter die banner te staan terwijl ik de band niet draag", zegt de voetballer die al met de club overeen was gekomen dat hij een alternatieve aanvoerdersband zou dragen. "Daarom was duidelijk dat ik niet op de foto zou gaan. Uiteindelijk ben ik de dupe geworden van de slechte communicatie van de club."

Hoewel de actie van 19 maart onder de naam van OneLove tegen racisme en discriminatie was, is die volgens El Yaakoubi in het leven geroepen voor de lhbtiq+-gemeenschap. "Nu doen ze er even een ander jasje om. De boodschap is allesomvattender gemaakt, maar daar ben je te laat mee. Ik heb dat ervaren als een marketingstunt", zegt hij.