‘Elders problemen door oplopende rente VS’

WASHINGTON (ANP) - Opkomende economieën als Brazilië en Turkije hebben er last van dat de rente in de Verenigde Staten weer aan het oplopen is. Topvrouw Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dringt erop aan dat dit onderwerp besproken wordt op de G20-bijeenkomst in Buenos Aires komend weekend.

Zaterdag en zondag komen ministers van Financiën en centralebankiers van de groep van belangrijke industriële landen bijeen in de hoofdstad van Argentinië. Hun agenda is erg vol, maar Lagarde vindt dat ze het in ieder geval over een aantal zaken moeten hebben.

De IMF-baas wijst erop dat investeerders in mei en juni al zo’n 14 miljard dollar aan investeringen teruggetrokken hebben uit opkomende economieën. Centrale banken in veel van die landen zijn nu, in navolging van de Amerikaanse Federal Reserve, ook maar begonnen om hun rente op te schroeven. Ook is er al een aantal keer direct ingegrepen om de waarde van een nationale munt te stutten.

Schrikbarend

Volgens Lagarde is de situatie nog niet zo schrikbarend als in 2013, toen de Federal Reserve ook bezig was met het afbouwen van steunbeleid. Wel raadt de IMF-bewindsvrouw opkomende landen aan om hun wisselkoersen flexibel te houden en als schokdempers te laten dienen.

Toezichthouders moeten daarnaast goed in de gaten houden dat er niet een excessieve kredietgroei plaatsvindt om het wegvallen van investeringen te compenseren, vindt Lagarde. Dan zou er immers zomaar weer een nieuwe crisis kunnen ontstaan. Verder is het zaak dat landen met hoge schulden toch ook buffers blijven aanhouden en waar mogelijk hun buffers versterken.

Andere zaken die volgens de het hoofd van het IMF in Argentinië besproken dienen te worden, zijn de wereldwijde handelsvete en de impact van technologie op de arbeidsmarkt.

0 Reacties Doe mee met de discussie →