Elektriciteitsnetwerk in Kiev nog niet volledig hersteld

KIEV (ANP/DPA) - In Kiev zitten nog steeds zo'n 130.000 mensen zonder stroom, volgens het stadsbestuur. Het elektriciteitsnetwerk in de Oekraïense hoofdstad is na de zware Russische raketaanvallen van deze week nog niet hersteld.

De stad hoopt dat zondagmiddag alle problemen zijn opgelost. Wel zijn zaterdag al veel meer mensen van stroom voorzien dan vrijdag. Burgemeester Vitali Klitsjko zei toen dat de helft van de stad met 3 miljoen inwoners nog moest wachten op elektriciteit.

Zondag moeten ook alle huishoudens in Kiev weer aangesloten zijn op de centrale verwarming. Eerder had de hele stad alweer toegang tot stromend water. Nu de winter in Oekraïne is begonnen richten de Russische aanvallen zich voornamelijk op de energievoorzieningen. Komende week kan de temperatuur ook overdag dalen tot onder het vriespunt.

President Volodimir Zelenski uitte vrijdagavond zeldzame kritiek op de burgemeester van Kiev omdat de herstelwerkzaamheden daar langzaam verliepen. Zelenski noemde Klitsjko niet bij naam, maar vond dat de inwoners van Kiev die zonder stroom en verwarming zaten betere en snellere hulp zouden moeten krijgen.