‘Elk genre kan Eurovisie Songfestival winnen’

Voor de tweede keer in de historie van het Eurovisie Songfestival kan zaterdag zomaar eens een rocknummer met winst aan de haal gaan. Italië gooit verrassend hoge ogen bij de bookmakers met het nummer Zitti E Buoni en ook songfestivalcommentatoren Cornald Maas en Sander Lantinga zien een potentiële winnaar.

"Rock is zeker niet typisch songfestival al hebben we Lordi natuurlijk gehad (eerste in 2006, red.) en Wig Wam uit Noorwegen eindigde in 2005 ook in de top 10", zegt Maas in gesprek met het ANP. Volgens hem kan elk genre winnen op het songfestival. "Zolang het maar goed genoeg is."

Dat is bij de inzending van Italië dit jaar zeker het geval, gaat Maas verder. "Je voelt de echtheid ook al spreek je geen Italiaans. Ze brengen het met heel veel overtuigingskracht en met volle energie op het podium." Collega Lantinga voegt toe: "Als een rockact oprecht en authentiek is, word je meteen zintuigelijk geprikkeld. Zij maken het wel waar. En vergis je niet, door alle gitaarsolo’s en rifjes heen is het meer pop dan je denkt. Ik denk dat daar ook de kracht zit."

Dance

Volgens Maas en Lantinga valt dit jaar verder op dat het niveau van de songfestivalliedjes "gemiddeld echt in orde is". Opvallend genoeg hebben veel landen voor een uptempo-nummer gekozen en zijn het juist de liedjes in de eigen taal die momenteel hoge ogen gooien bij de wedkantoren.

"Je zou denken dat we door corona heel erg in de verstilling gaan met z'n allen met veel ballads maar niets is minder waar", aldus Maas. "We krijgen juist heel veel uptempo, heel veel bravoure en veel dance-acts."

Boodschap

Het succes van de anderstalige tracks geeft volgens Lantinga aan hoe breed muziek is geworden. "Het is niet meer: 'het is geen Engels, dus ik snap het niet'. De boodschap komt toch wel aan ook al versta je de taal niet."

Over de kansen van de Nederlandse inzending Jeangu, zijn de mannen realistisch. "We gaan niet winnen, laten we eerlijk zijn", zegt Lantinga daarover. "Maar misschien eindigen we wel hoger dan iedereen denkt. Nederland kan zomaar een van de dark horses worden."