Elon Musk op Twitter: komende jaren geen verkoop aandelen Tesla

SAN FRANCISCO (ANP/DPA) - Tesla-topman Elon Musk heeft beloofd om het komende jaar geen aandelen van het elektrische-automerk te verkopen. Ook in 2024 zal dat waarschijnlijk het geval zijn, zei Musk tijdens een audiosessie op het socialemediaplatform Twitter, eveneens zijn eigendom.

Musk verkocht dit jaar nog voor miljarden dollars aan Tesla-aandelen, in totaal vier keer. Dat deed hij ondanks eerdere beloftes om geen aandelen van Tesla meer van de hand te doen.

De opbrengst van de verkopen kwam onder andere ten goede aan de overname van Twitter, waar Musk 44 miljard dollar (omgerekend zo'n 41 miljard euro) voor neerlegde. Onder meer door die verkoop kelderde de marktwaarde van Tesla, tot onder de grens van 400 miljard dollar op donderdag. In november vorig jaar was het autobedrijf nog iets meer dan 1200 miljard dollar waard.

Daarnaast kampt Tesla met een teruglopende vraag naar zijn dure elektrische auto's, onder meer door de hoge inflatie. Maar het bedrijf heeft ook last van de toegenomen concurrentie nu steeds meer traditionele automakers met elektrische modellen komen.

De Fransman Bernard Arnault heeft Musk inmiddels opgevolgd als rijkste man ter wereld. Hij is eigenaar van luxeconcern LVMH, dat modehuizen als Louis Vuitton, Christian Dior en Fendi bezit, maar ook diverse drankmerken als champagnehuis Moët & Chandon en cognacmerk Hennessy.