Emma Josten en Holly Mae Brood spelen in historisch Twents epos

Emma Josten, Holly Mae Brood, Joep Paddenburg en Barbara Sloesen spelen de vier Nederlandse hoofdrollen in het historische epos Tegendraads, over de Twentse spaghettirellen in 1961. Ook is er een hoofdrol weggelegd voor de Italiaanse acteur Mehdi Meskar, hebben distributeur September Film en producent Nijenhuis & Co zaterdag bekendgemaakt.

De opnames van de film van regisseur Ben Sombogaart zijn afgelopen week gestart in het Engelse Lancashire. Tegendraads vertelt over de verboden liefde tussen een Twentse textielarbeidster en een Italiaanse immigrant, tegen de achtergrond van de spanningen tussen Twentse en Italiaanse arbeiders begin jaren zestig.

In het Verenigd Koninkrijk wordt gedraaid in het monumentale Queen Street Mill Textile Museum, de laatst overgebleven 19e-eeuwse stoomweverij ter wereld. Hierna worden de opnames voortgezet, vooral in Twente. De opnames duren tot half mei.

Actueel verhaal

Sombogaart vertelde eerder aan het ANP dat hij parallellen ziet in de manier waarop toen en nu tegen mensen met een andere achtergrond wordt aangekeken. "Nog steeds zijn er veel Nederlanders die meteen in de verdediging schieten als iemand een andere taal spreekt of andere tradities er op nahoudt", zei de regisseur bij de aankondiging van het project. "Kijk maar naar de protesten bij azc’s waar Afghaanse vluchtelingen worden opgevangen. Tegendraads vertelt wat mij betreft een zeer actueel verhaal over het accepteren van mensen die anders zijn dan jijzelf."

Het project wordt ontwikkeld door Nijenhuis & Co en Omroep MAX, het team dat eerder ook de bioscoophit De Beentjes van Sint-Hildegard maakte. Sombogaart maakte eerder onder anderen De Storm en De Tweeling, die voor een Oscar werd genomineerd. Het scenario is geschreven door Jacqueline Epskamp, die eerder werkte aan successeries als Divorce, Familie Kruys en Zwarte Tulp.

Distributeur September Film brengt Tegendraads volgend jaar uit in de bioscoop.