Engeland ongeslagen naar achtste finales EK

LONDEN (ANP) - Engeland is bij het EK voetbal ongeslagen winnaar geworden van groep D. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate versloeg Tsjechië in Londen met 1-0. Beide ploegen waren al geplaatst voor de achtste finales. Dankzij de poulewinst speelt Engeland ook in de achtste finale op Wembley, tegen de nummer 2 uit groep F.

Engeland, met vier wijzigingen ten opzichte van het teleurstellende duel met Schotland (0-0), begon sterk aan de wedstrijd. Al in de 2e minuut kwam Raheem Sterling in scoringspositie. Hij tikte de bal fraai over doelman Tomas Vaclik, maar de paal voorkwam een doelpunt. Tien minuten later trof Sterling alsnog doel. Hij kopte raak uit een voorzet van Jack Grealish.

In de 25e minuut leek ook aanvoerder Harry Kane voor de eerste keer bij dit EK tot scoren te komen. De bekritiseerde aanvaller speelde zichzelf knap vrij en schoot goed in, maar Vaclik kreeg nog net een hand achter de bal.

Ondanks het Engelse overwicht kreeg Tsjechië wel degelijk kansen in de eerste helft. Doelman Jordan Pickford keerde een uithaal van Tomas Holes en Tomas Soucek schoot in kansrijke positie naast. De gevreesde Patrik Schick, die al drie keer scoorde in de eerste twee EK-duels, was nauwelijks gevaarlijk.

Na de pauze hadden beide ploegen moeite om kansen te creëren. Verdediger Harry Maguire, terug bij Engeland na een blessure, claimde vergeefs een strafschop bij de arbitrage. Tsjechië had genoeg aan 1 punt om de poulewinst te pakken, maar kon de gelijkmaker in Londen niet afdwingen. De Tsjechen gaan als nummer 3 van de poule door naar de achtste finales.