Engelse bondscoach Southgate noemt afwezigheid Mount bizar

LONDEN (ANP) - De Engelse bondscoach Gareth Southgate noemde de afwezigheid van Mason Mount en Ben Chilwell in het gewonnen duel met Tsjechië dinsdag op het Europees kampioenschap voetbal in Londen bizar. De twee zitten in isolatie, nadat ze kort na het vorige duel met Schotland nauw contact hadden met de inmiddels positief op het coronavirus geteste tegenstander Billy Gilmour.

Na de derby met de Schotten, die in 0-0 eindigde, heeft de hele Engelse selectie en staf negatief getest op het virus. Mount en Chilwell echter, zo bleek op foto's, hadden Gilmour omarmd. De drie zijn ploeggenoten in de Premier League bij Chelsea. Afgezien van Gilmour hoefde verder geen enkele Schot in afzondering.

De twee Engelse spelers missen nu vrijwel zeker ook de achtste finales, voor ze - mits nog steeds negatief - weer kunnen aansluiten bij de selectie. "Ik begrijp er niets van", zei Southgate. "De ontmoeting tussen de spelers was kort en vond plaats in de buitenlucht. De Schotten zitten bij elkaar in de bus en vliegtuig, maar daar hoeft verder niemand in quarantaine. Terwijl ze allemaal uren bij elkaar zijn geweest in een afgesloten ruimte. Het is een zeer vreemde situatie."

Mount, oud-speler van Vitesse, was in de eerste twee duels van Engeland basisspeler.