Erdogan belt paus over ”massamoord op Palestijnen”

ANKARA (ANP/AFP) - De Turkse president Erdogan heeft paus Franciscus gebeld en gevraagd of die wil helpen "de massamoord op Palestijnen in de Gazastrook te stoppen". Erdogan zei een internationale coalitie te willen smeden die met sancties Israël onder druk kan zetten. "Israël gaat gewoon door met de moordpartijen als er geen internationale druk is om ermee op te houden", aldus Erdogan.

De paus heeft al oproepen gedaan het geweld te beëindigen en Erdogan zei dat de boodschap van de paus heel belangrijk is om de christelijke wereld en de internationale gemeenschap op een lijn te krijgen. Heel de mensheid moet zich tegen Israël keren, aldus de Turkse president. "De barbaarsheid" van de Israëli's brengt bovendien volgens hem de hele regio in gevaar.

Zondag zei de paus dat het verlies aan onschuldige levens in de Gazastrook "afgrijselijk en onaanvaardbaar" is. De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie komen dinsdag bijeen om de ontwikkelingen te bespreken.

Conflict

De Gazastrook is het vrijwel dichtstbevolkte gebied ter wereld met circa twee miljoen mensen op een strook van grofweg 40 kilometer lang en 6 tot 12 kilometer breed. Veel inwoners zijn afstammelingen van Arabieren die zijn verdreven uit andere delen van Palestina toen daar de staat Israël werd gevestigd. Israël bezette de strook vanaf de oorlog in 1967 tot 2006.

De bevolking zit feitelijk opgesloten in de strook en heeft gebrek aan onder meer gezondheidszorg, voedsel, elektriciteit, water en werk of inkomsten. Sinds 2007 zijn er talrijke raketten vanuit Gaza op Israël afgevuurd en heeft Israël de Gazastrook meerdere malen aangevallen. In de jongste escalatie van geweld zijn er volgens de Palestijnse autoriteiten deze maand al bijna tweehonderd doden en 1300 gewonden gevallen. Aan Israëlische zijde zijn tot dusver tien doden gevallen.