Erdogan bespreekt situatie rond kerncentrale Zaporizja met Poetin

LVIV (ANP/RTR/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat hij de situatie rondom de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja met de Russische president Vladimir Poetin gaat bespreken, nu hij ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski erover heeft gesproken. De Oekraïense kerncentrale is sinds maart in Russische handen. Beide strijdende partijen beschuldigen elkaar ervan het complex te beschieten en "provocaties" voor te bereiden.

Erdogan stond verslaggevers te woord tijdens zijn vlucht terug naar Turkije. De Turkse president was donderdag in de Oekraïense stad Lviv voor een ontmoeting met Zelenski en de VN-chef António Guterres.

Volgens Erdogan heeft Zelenski tijdens hun ontmoeting onder meer geëist dat Rusland alle mijnen in het gebied waar de kerncentrale ligt, verwijdert. "We gaan de kwestie met Poetin bespreken en hem vragen om specifiek voor Rusland te doen wat nodig is om een belangrijke stap richting wereldvrede te zetten", zei hij.

Militaire inval in Noord-Syrië

Erdogan ontkende tegenover de verslaggevers ook dat hij een militaire inval in Noord-Syrië plant om daar om een ​​Koerdische militie aan te vallen. Turkije bezet al stukken land langs de grens in Noord-Syrië en kondigde onlangs een nieuw offensief aan tegen de "terroristische" dreiging van de Syrisch-Koerdische YPG-militie.

"Wij hebben geen zicht op het grondgebied van Syrië. Het regime in Damascus moet zich daar bewust van zijn", zei hij. Ook zei hij een dialoog en diplomatie met Syrië niet uit te sluiten.