Eredivisie vernoemt topscorerstrofee naar Van der Kuijlen

ZEIST (ANP) - De Eredivisie CV heeft de topscorersprijs vernoemd naar de onlangs overleden Willy van der Kuijlen. De topscorer van de Eredivisie ontvangt met ingang van het huidige seizoen de Willy van der Kuijlen-trofee.

Van der Kuijlen, topscorer aller tijden van de Eredivisie met 311 doelpunten, overleed vorige maand op 74-jarige leeftijd. De clubicoon van PSV speelde achttien seizoenen voor de Eindhovense club. Hij werd drie keer landskampioen en won met de club in 1978 de UEFA Cup.

"Mister PSV was naast een geweldige voetballer ook altijd een echte heer. Een parel aan de kroon die Eredivisie heet. Brabants bescheiden. Onterecht op basis van zijn ongelooflijke kwaliteiten", aldus Jan de Jong, de directeur van de Eredivisie. "Dit is postuum een passend eerbetoon. Zijn naam blijft voor eeuwig verbonden aan de topscorer van de Eredivisie. Al was het maar dat het heel lang gaat duren voordat iemand zijn record uit de boeken gaat schieten. Als dat al ooit gaat gebeuren."

Skiete Willy

De trofee is een replica van het officiële Skiete Willy-standbeeld in Eindhoven. Het standbeeld is in 2004 door PSV onthuld aan de oostzijde van het Philips Stadion.

De familie van Van der Kuijlen is verheugd met het initiatief. "We zijn compleet overweldigd door alle mooie woorden en initiatieven die de afgelopen weken tot ons zijn gekomen. Ons pap leefde voor het voetbal, dat heeft 311 goals gebracht", zei dochter Wendy van der Kuijlen. "Zijn favoriete quote was niet voor niets: 'De mooiste kleur is die van gras'. Deze trofee is een kroon op zijn werk. Daar zijn we als familie enorm trots op."

De Griek Georgios Giakoumakis is de huidige topscorer van de Eredivisie. Met nog drie speelronden te gaan staat de spits van VVV-Venlo op 24 doelpunten. Steven Berghuis (Feyenoord) en Donyell Malen (PSV) volgen met zeven goals minder.