‘EssilorLuxottica overweegt nieuwe rechtszaak tegen Pearle-moeder’

PARIJS (ANP) - Brillen- en lenzenconcern EssilorLuxottica overweegt zijn overnameprooi GrandVision, het moederbedrijf van optiekketen Pearle, aan te klagen. Dat meldt persbureau Reuters op basis van ingewijden. Het bedrijf achter merken als Ray-Ban en Oakley won eerder een zaak voor een arbitragehof. Daardoor krijgt EssilorLuxottica het recht om onder een eerder afgesproken overname voor ruim 7 miljard euro uit te komen.

EssilorLuxottica sloot eerder een akkoord om GrandVision van meerderheidsaandeelhouder HAL te kopen. Maar toen de coronacrisis toesloeg verslechterde de relatie tussen de partijen. EssilorLuxottica beschuldigde GrandVision ervan de afspraken te hebben geschonden en wilde onder de deal uit. Een Nederlandse rechtszaak haalde niets uit, maar in een arbitragezaak in Zwitserland kreeg het Frans-Italiaanse bedrijf wel gelijk.

In een eventuele nieuwe rechtszaak tegen GrandVision zou EssilorLuxottica een schadevergoeding kunnen eisen. Woordvoerders van beide bedrijven wilden niet reageren op vragen van Reuters.

Analisten houden er rekening mee dat EssilorLuxottica HAL en GrandVision niet in de rechtszaal treft, maar aan de onderhandelingstafel. Daar zouden ze een nieuwe overnameprijs kunnen uitonderhandelen, zoals EssilorLuxottica vermoedelijk al de hele tijd wilde. Kenners van vermogensbeheerder Bernstein denken dat EssilorLuxottica de aankoop van tal van optiekketens uit de GrandVision-portefeuille nog altijd strategisch interessant vindt. Tegelijkertijd zal HAL waarschijnlijk niet snel een andere koper vinden voor GrandVision, zo redeneren de analisten.