EU: 66 miljoen voor maritieme missie Somalië

BRUSSEL (ANP) - De Europese missie om Somalië te helpen de orde op zee te handhaven wordt verlengd tot en met 31 december 2020. Het budget tot die tijd is vastgesteld op 66,1 miljoen euro.

De civiele maritieme operatie EUCAP Somalië moet de autoriteiten beter in staat stellen piraten, smokkelaars en illegale visserij tegen te gaan. Er worden opleidingen gegeven en apparatuur verstrekt aan de 'zeepolitie’. Nederland levert nu maximaal tien mensen aan de missie.

De Europese Unie verlengde afgelopen zomer al de militaire missie tegen piraterij langs de Somalische kust tot eind 2020. Operatie Atalanta, met een begroting van bijna 12 miljoen euro, moet piraten afschrikken in het zuidelijke deel van de Rode Zee, de Indische Oceaan en de Golf van Aden.

Opleidingsmissie

Verder heeft de EU nog een militaire opleidingsmissie lopen in Somalië. Daarvoor is tot 2021 bijna 23 miljoen uitgetrokken. Naast training en versterking van het Somalische leger wordt daarmee ook politiek en militair advies gegeven aan de Somalische autoriteiten.

Nederland besloot eerder dit jaar niet meer bij te dragen aan de twee militaire missies vanwege de schaarse capaciteit bij Defensie.

0 Reacties Doe mee met de discussie →