EU-ministers spreken Hongarije aan op wet tegen ‘homopropaganda’

LUXEMBURG (ANP) - Een flink aantal EU-landen wil Hongarije dinsdag aanspreken op een nieuwe anti-LHBTI-wet. De wet is de EU onwaardig, vinden onder meer minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken) en haar Duitse, Belgische en Luxemburgse collega's.

Informatie over onder meer homoseksualiteit en geslachtsoperaties moet sinds vorige week in Hongarije weggehouden worden voor jongeren. Dat treft niet alleen het onderwijs, maar kan er ook toe leiden dat bepaalde boeken en films niet zomaar kunnen worden uitgegeven of uitgezonden. De wet veroorzaakte in heel Europa veel verontwaardiging en komt dinsdag ook aan de orde bij overleg van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

Kaag doet "natuurlijk een oproep richting de Hongaarse regering om die wetgeving ongedaan te maken", zei ze voor aanvang van het overleg. Ze heeft samen met haar Belgische en Luxemburgse collega een scherpe veroordeling opgesteld die ze met hun collega's willen delen.

Hongarije en ook de geestverwante buur Polen stonden toch al op de agenda van de buitenlandministers. Ze buigen zich over de rechtsstaat in die twee landen, die volgens de Europese Commissie weer is verslechterd. "Het gaat niet de goede kant op", zei verantwoordelijk Eurocommissaris Věra Jourová bij aankomst.