EU-parlement wijst Franse commissaris af

BRUSSEL (ANP) - Sylvie Goulard, de Franse kandidaat voor de nieuwe Europese Commissie, krijgt vooralsnog geen groen licht van het Europees Parlement. Zij overtuigde vorige week niet in haar hoorzitting en ook na het 'herexamen’ van donderdagochtend bij de parlementscommissies voor interne markt en industrie kreeg ze onvoldoende steun. Het zou kunnen dat ze het later op de dag bij een nieuwe stemming wel haalt.

De liberale vertrouweling van president Emmanuel Macron zou de post interne markt, defensie-industrie en ruimtevaart krijgen in het team van voorzitter Ursula von der Leyen. Zij trad in 2017 af als minister van Defensie vanwege een onderzoek naar mogelijk fictief personeel dat haar partij had ingehuurd voor het Europees Parlement. Zij zei niet automatisch te willen aftreden als ze in Frankrijk officieel in staat van beschuldiging wordt gesteld.

Daarnaast ligt Goulard onder vuur omdat ze meer dan 10.000 euro per maand kreeg van een Amerikaanse denktank toen ze Europarlementariër was.