Europese beurzen blijven in de ban van coronavirus

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn donderdag met verliezen gesloten. De financiële markten verwerkten onder meer een rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Beleggers bleven daarnaast terughoudend door de vrees voor een verdere verspreiding van het coronavirus, wat ook op de Aziatische beurzen en in New York tot verliezen leidde.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1 procent lager op 605,62 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 931,79 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt daalden tot 0,9 procent.

De ECB heeft zoals verwacht niet getornd aan de rentetarieven. Daarmee blijven de rentes in de eurozone op historisch lage niveaus staan. Verder kwam de centrale bank met details over de evaluatie van het monetair beleid die dit jaar wordt ondernomen.

Het coronavirus speelde onder meer een rol op de oliemarkten. De olieprijzen gingen omlaag door zorgen dat de vraag naar olie geraakt kan worden wanneer Chinezen massaal reizen afzeggen die ze gepland hadden in verband met de viering van het Chinese Nieuwjaar. Een vat Amerikaanse olie werd 2,2 procent goedkoper op 55,55 dollar. Brentolie kostte 2 procent minder op 61,95 dollar per vat.