Europese beurzen hoger na ECB-besluit

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen hebben donderdag positief gereageerd op de keuze van de Europese Centrale Bank (ECB) om het opkoopbeleid af te bouwen. Alle grote indices sloten de dag met winst af. De euro verloor na het nieuws juist ruim 1 procent in waarde ten opzichte van de dollar. Beleggers verwerkten verder onder meer geruchten over extra Amerikaanse importheffingen voor Chinese goederen.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot 0,6 procent hoger op 567,53 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 807,46 punten. De beurs in Londen ging 0,8 procent omhoog, Parijs en Frankfurt wonnen tot 1,7 procent.

De ECB vergaderde donderdag in de Letse hoofdstad Riga. De centrale bank gaf aan het omvangrijke opkoopbeleid nog dit jaar te willen afbouwen. Vanaf oktober wordt het bedrag dat in de economie wordt gepompt gehalveerd van 30 miljard euro naar 15 miljard euro per maand. Volgend jaar stopt de ECB helemaal met het opkopen van leningen. De rentetarieven bleven wel gehandhaafd op hun historisch lage niveaus.

Grootste daler in de AEX was informatieleverancier RELX met een verlies van 2,2 procent na een adviesverlaging door UBS. Olie- en gasbedrijf Shell was met een plus van 2,6 procent de koploper.

0 Reacties Doe mee met de discussie →