Europese beurzen maken minnen goed

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn woensdag met winsten gesloten. Daar zag het in eerste instantie niet naar uit. Oplopende koersen op Wall Street gaven Europese graadmeters een impuls. Vermoedelijk speelden verzachtende berichten over uitstel van heffingen op auto's en auto-onderdelen door de VS een rol. Op het Damrak stond ABN AMRO in de schijnwerpers na publicatie van de kwartaalcijfers.

De AEX-index op Beursplein 5 sloot uiteindelijk 0,4 procent hoger op 553,08 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 769,43 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs dikten tot 0,9 procent aan.

ABN AMRO won in Amsterdam uiteindelijk 1,1 procent aan beurswaarde, ondanks dat het de winst in het eerste kwartaal van het jaar fors zag dalen. Kenners merkten onder meer op dat de kapitaalratio van de bank geruststellend was. Ook de lagere kredietvoorzieningen hielpen het bedrijf aan enigszins respectabele cijfers. Branchegenoot ING sloot de rij in de AEX met een verlies van 2,2 procent.

ArcelorMittal

Ook ArcelorMittal (min 0,5 procent) stond bij de staartgroep na een adviesverlaging door Nord/LB. Supermarktbedrijf Ahold Delhaize profiteerde van een adviesverhoging door Bernstein en won 1,2 procent.

In de MidKap stond kabel- en telecomconcern Altice Europe onderaan met een min van 1,9 procent. Metalenspecialist AMG (plus 1,6 procent) stond bij de koplopers, geholpen door een koopadvies van Berenberg. PostNL verloor 0,1 procent. Deutsche Post zei geen interesse te hebben in Postcon, dat eerder door PostNL in de etalage werd gezet.

Olie

In Parijs daalde Crédit Agricole 2,6 procent. De Franse bank boekte minder winst in het eerste kwartaal. Renault speelde 1 procent kwijt na teleurstellende vooruitzichten van partner Nissan. RWE won 2,6 procent in Frankfurt. Het Duitse energieconcern zag de kwartaalwinst groeien en herhaalde zijn financiële doelen. Concurrent E.ON zakte bijna 6 procent na een adviesverlaging door Goldman Sachs.

De euro was 1,1205 dollar waard, tegen 1,1212 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 62,11 dollar. Brentolie steeg 1 procent in prijs tot 71,98 dollar per vat.