‘Europese beurzen openen hoger’

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen openen donderdag waarschijnlijk hoger. Ook de andere Europese beurzen zullen met winsten beginnen. De stemming wordt gesteund door een sterker dan verwachte exportgroei in China.

Beleggers wachten daarnaast op de Europese Centrale Bank (ECB), die later op de dag de uitkomsten van de beleidsvergadering bekend zal maken. De centrale bank zal naar verwachting het monetaire beleid ongewijzigd laten.

Volgens Franse media treedt de hoogste baas van Air France-KLM, Jean-Cyril Spinetta, uiterlijk in het tweede kwartaal van 2014 af. De topman vertrekt nu als commissaris bij energiebedrijf Areva om zich volledig te richten op Air France.

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen donderdag omhoog. De Nikkei in Tokio eindigde 0,7 procent in de plus. Een verdere verzwakking van de Japanse yen zorgde voor stevige winsten onder de grote Japanse exportbedrijven.

De koerswinsten in Azië liepen verder op nadat bleek dat de export in China in december met 14,1 procent op jaarbasis is gestegen. Dat is de sterkste stijging sinds mei vorig jaar. Economen gepolst door Bloomberghadden gerekend op een exportgroei van 5 procent. In november nam de uitvoer met 2,9 procent toe.

Meevallende jaarcijfers van aluminiumreus Alcoa zetten woensdag de Amerikaanse en Europese effectenbeurzen op winst. Vooral de hoger dan verwachte omzet en geruststellende vooruitzichten voor dit jaar vielen goed bij beleggers.

Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 0,5 procent hoger op 13.390,51 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg 0,3 procent tot 1461,02 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,5 procent omhoog tot 3105,81 punten.

In Amsterdam sloot de AEX-index met een winst van een kwart procent op exact 350 punten. De MidKapsteeg 0,7 procent tot 552,37 punten. De toonaangevende indices op de beurzen van Frankfurt en Parijs gingen 0,3 procent omhoog, die in Londen 0,7 procent.

De euro was donderdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,3065 dollar waard, tegen 1,3075 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 93,55 dollar per vat. Brentolie werd 0,3 procent duurder.