Europese Commissie kritisch over Vlaamse praalwagens

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft scherpe kritiek op de carnavalsoptocht in het Vlaamse Aalst waar zondag praalwagens reden met joodse karikaturen. "Wij zijn tegen alle vormen van antisemitisme. Zulke beelden horen 75 jaar na de Holocaust niet thuis op de Europese straten", zei een woordvoerder maandag. "Dit is niet verenigbaar met de waarden waarop de EU is gebouwd."

De parade lokte veel kritiek uit, internationaal maar ook van de Belgische premier Sophie Wilmès. Het is volgens haar aan het Openbaar Ministerie om te beoordelen of wettelijke grenzen zijn overschreden.

Het is niet aan de Europese Commissie om juridische actie te ondernemen of instructies te geven aan de Belgische regering, zei de woordvoerder. Het dagelijks EU-bestuur heeft klachten over de optocht gekregen en kijkt wat het daarmee doet.

Maandagmiddag volgt een nieuwe optocht in Aalst, maar het stadsbestuur zal ook dan geen controversiële praalwagens verbieden. Burgemeester Christoph d’Haese noemt het carnaval in Aalst "een feest van de vrijheid van meningsuiting" en wil geen censuur toepassen.