Europese landen teleurgesteld over nucleair overleg met Iran

WENEN (ANP/RTR/AFP) - Europese diplomaten hebben teleurstelling en bezorgdheid uitgesproken over de voortgang van de gesprekken over het herstellen van het atoomakkoord uit 2015 met Iran. Zij concluderen na een nieuwe gespreksronde van vijf dagen in Wenen dat het regime in Teheran toch weer grote veranderingen heeft voorgesteld die eerder gesloten compromissen onderuit zouden halen.

Sommige daarvan zijn volgens hen niet te verenigen met het akkoord en het is onduidelijk hoe de kloof kan worden overbrugd. Er was ook geen doorbraak verwacht. De gesprekken, die vijf maanden hadden stilgelegen, krijgen naar verwachting volgende week een vervolg. Volgens de Iraanse buitenlandminister Hossein Amir-Abdollahian verlopen de gesprekken "goed, maar op alle sporen langzaam".

Diplomaten uit Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Rusland en China bemiddelden in de Oostenrijkse hoofdstad tussen Iran en de Verenigde Staten. Die stapten in 2018 onder toenmalig president Trump uit het akkoord dat beperkingen oplegt aan het Iraanse nucleaire programma en legden Iran weer zware sancties op. Het fundamentalistische regime voerde zijn atoomprogramma vervolgens op.

De nieuwe regering in Washington wil dat de Iraniërs hun nucleaire programma zodanig aan banden leggen dat de ontwikkeling van kernwapens buiten bereik blijft. De Iraanse machthebbers eisen dat de VS sancties intrekken.