Europese voetbalclubs boos op FIFA om ‘pr-campagne’ rond WK

NYON (ANP) - De grootste voetbalclubs van Europa, verenigd in de ECA, zijn boos op de mondiale federatie FIFA. Volgens ECA probeert de FIFA met een "actieve pr-campagne en veel voorwendselen" hervormingen van de internationale speeldagenkalender af te dwingen. De mondiale bond wil onder meer toe naar een WK dat één keer in de twee jaar wordt gehouden.

De FIFA laat momenteel een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar een WK om de twee jaar in plaats van de huidige vierjaarlijkse cyclus. Arsène Wenger, de voormalige Arsenal-coach die nu FIFA-chef van internationale voetbalontwikkeling is, zei eerder deze maand dat hij "100 procent overtuigd" is van deze stap. De Europese federatie UEFA riep de FIFA woensdag op om te stoppen met de omstreden plannen. De ECA, waarin onder meer de Nederlandse clubs Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse, FC Utrecht, FC Twente en sc Heerenveen zitten, sluit zich daar nu bij aan.

"De voorstellen van de FIFA zouden een destructieve impact hebben op het clubvoetbal, zowel nationaal als internationaal. De gezondheid van de spelers komt daarmee in gevaar", schrijft de ECA, die zich bijzonder stoort aan de huidige pr-campagne van de FIFA. FIFA-voorzitter Gianni Infantino is deze week in New York, waar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties wordt gehouden. Infantino heeft daar afspraken met diverse regeringsleiders, onder wie de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Britse premier Boris Johnson. De FIFA communiceert daar uitgebreid over en meldt regelmatig dat in die gesprekken de toekomst van de wedstrijdkalender ter sprake is gekomen.

"De ECA volgt met grote bezorgdheid en verontrusting de lancering van een actieve pr-campagne en veel schone schijn door de FIFA, blijkbaar bedoeld om zo de hervormingen van de wedstrijdkalender tot stand te brengen, met name de introductie van een tweejaarlijks WK."

Diverse bondscoaches, onder wie Sarina Wiegman en Mark Parsons, spraken zich deze week uit tegen een WK dat om het jaar wordt gehouden.