Eus geniet van ongemakkelijkheid in Sterren op het Doek

Van ongemakkelijke momenten kan Özcan Akyol, ook wel bekend als Eus, enorm genieten. De presentator van Sterren op het Doek maakt er in het nieuwe seizoen van het MAX-programma, dat vanaf 31 oktober elke zaterdagavond om 20.35 uur op NPO 2 te zien is, dan ook gretig gebruik van. "Als presentator ben ik er niet om mensen in de zeik te nemen, maar ik laat zo’n moment wel altijd even gebeuren", vertelt hij aan het ANP.

Het nieuwe seizoen van het programma, staat ditmaal in het teken van Eva Jinek, Adriaan van Dis, Janny van der Heijden, Gerard Cox, René Froger, Clairy Polak en Tom Egbers. Akyol presenteert het programma dit jaar voor de tweede keer, nadat hij veteraan Hanneke Groenteman na tien seizoenen opvolgde. Flinke schoenen om te vullen, vindt hij zelf. "Ik probeer een vriendelijke vorm van brutaliteit te bedrijven, blijven doorvragen op het moment dat het pijn kan gaan doen of een deurtje kan openen naar iets lelijks", vertelt hij over zijn interviewstrategie. "Maar wel door blijven vragen. Ik zoek de grens op, maar ik probeer altijd integer te zijn."

Akyol vindt het belangrijk om de band tussen schilder en BN'er te belichten. "Als de klik erg goed is, maar ook als het heel ongemakkelijk wordt. Daar geniet ik van." Vorig jaar kreeg het programma ook om die reden veel positieve reacties, maar was een belangrijk kritiekpunt dat de interviews te kort waren. "Ik wil groei blijven doormaken. In mijn interviewtechnieken, maar ook in het niveau van de kunstenaars en hoe het programma eruit ziet", vertelt de 36-jarige presentator. "Het mooie is dat we dit seizoen voor elkaar hebben gekregen om een iets langer programma te maken."

Aart Staartjes

Toen nog onbewust, maakte Akyol vorig seizoen het laatste tv-interview van Aart Staartjes. De Sesamstraat-acteur liet zich een paar maanden voor hij stierf portretteren. "Ik vind het heel zielig hoe dat is gegaan. Die man was vol levenslust, had nog allerlei plannen", vertelt Akyol, terwijl hij terugblikt op de aflevering. "Ik had nog beloofd bij hem op bezoek te gaan in Friesland, maar dat is er niet meer van gekomen."

Uiteindelijk werd de uitzending van Aart Staartjes de best bekeken aflevering ooit. Pijnlijk, vindt de presentator, want hij had liever een minder succesvolle aflevering gehad en een nog levende Aart. "Maar het is een prachtig eerbetoon. Alles was mooi: de schilderijen, de gesprekken, de hele aflevering. Iedereen heeft hem nog één keer kunnen zien, precies zoals hij was."